preloader

Szárbontó készítmény

BiogeN 10 kg mikrobiológiai készítmény

BiogeN 10 kg mikrobiológiai készítmény

A legjobb árak eléréséhez LÉPJ BE vagy REGISZTRÁLJ és ha kell alkudj!

Leírás

BiogeN szárbontó baktérium, amit 10 napig ráér bedolgozni

Mint tudjuk, a baktériumok fennmaradásához és a szaporodáshoz szükség van többek között cukorra és nitrogénre. Nagy mennyiségű baktérium gyors és olcsó előállításához a legtöbb laboratóriumi technika bőségesen adagolja a tápanyagokat (cukor, nitrogén…). Természetes körülmények között azonban a tápanyagok mennyisége véges, ami azt is jelenti, hogy a baktériumok nem tudnak korlátlanul szaporodni, így a fennmaradásuk is nehézkes a természetben.

A BiogeN egy szilárd halmazállapotú mikrobiológiai készítmény, melyben Bacillus licheniformis baktérium található. Ennek a baktériumnak a különlegessége, hogy a szármaradványokból elő tudja állítani magának a szaporodásához szükséges cukrot, és a levegőből meg tudja kötni a szaporodásához szükséges nitrogént, így természetes körülmények között is képes fennmaradni. Ezeket a tulajdonságait kihasználva a mezőgazdasági alkalmazhatóságát kutatták. A baktériumot kijuttatva a szármaradványra, inaktív állapotban 10 napig is képes életben maradni a szármaradványok és  a talaj felületén, és amikor megfelelő számára a nedvesség tartalom, akkor kezdi el az élettevékenységét, ez a mezőgazdaságban azt jelenti, hogy nem kell azonnal bedolgozni a talajba.

 A természetben a cukrot leghamarabb a cellulóz bontásával tudja előállítani magának, ha megfelelő nedves környezetbe kerül. Ezt a képességét felismerve és kihasználva olyan szántóföldi kísérletekre került sor, ahol a tarló- és szármaradványokban található cellulózbontó-képességét, és a fennmaradását vizsgálták.  A kísérletek rámutattak arra, hogy a tarló-és szármaradványok cellulózbontása a Bacillus licheniformis baktériumot tartalmazó készítmény esetén gyorsabb és hatékonyabb volt, mint a kontroll vizsgálat esetében, ahova nem juttattak ki semmilyen cellulózbontó enzimet tartalmazó készítményt. Továbbá megfigyelték azt is, hogyha a baktérium számára megfelelő volt a tarló nedvességtartalma, akkor már a szármaradványokat a talajba dolgozás előtt is elkezdte bontani.

Mivel ez a baktérium képes a levegő nitrogénjét megkötni, a további vizsgálatok során kiderült, hogy a BiogeN kezelés hatására a talaj nitrogén- és humusz tartalma jelentősen nőtt.

A BiogeN alkalmazás előnyei a termőföldnek:

  • Természetes úton, gyorsan és egyszerűen lebonthatóvá válnak a szántóföldi szármaradványok, így az azokon megtelepedő kártevők (pl: kukoricabogár lárva) és kórokozók (pl: fusarium) nem tudnak áttelelni és felszaporodni.
  • A Bacillus licheniformis baktérium a szármaradványra vagy a tarlóra kijuttatva 10 napig életképes, tehát van idő a talajba való bedolgozásra.
  • A Bacillus licheniformis a saját maga fenntartásához megköti a levegő nitrogénjét, így a megkötött nitrogén könnyebben elérhetővé válik a növények részére is, ezáltal a talaj nitrogén tartalma javul.
  • A cellulózt egyszerűbb, így más mikroorganizmusok számára is elérhető molekulákká alakítja, ezzel javul a talaj szerkezete, humusztartalma nő.
  • Termékenyebb talaj hatására az utóvetemények növekedését gyorsítja.
  • A vetemények minőségi- és mennyiségi paraméterei jobbak lesznek.

A készítmény összetétele: Bacillus liceniformis baktérium, perlit

Felhasználása:

  • Komposztálás esetén 10g/m3 mennyiségben, legfeljebb 1% töménységben, vízben feloldva, a komposztálandó anyagra kipermetezve és bekeverve.
  • Valamennyi szántóföldi és kertészeti kultúrában tarló és szármaradványok kezelésére, cellulóz tartalmuk lebontásának gyorsítására, a talaj mikrobiális életének serkentésére 1 kg/ ha mennyiségben, 100-300 l/ha vízmennyiséggel kijuttatva.

Keverhetőség:

Baktericid és fungicid készítményekkel nem keverhető!

Ez a termékleírás tájékoztató jellegű, a készítmény felhasználása előtt olvassa el a címkéken található használati utasítást!

Információk

Paraméter Érték
KészletRaktáron

Mellékletek

Morainput logó
M input logó
Maros farmer logó
M Aqua logó
Biokal logó
Inpex logó
M gold logó