preloader
Ephon Top 5L növekedésszabályozó szer I.

Ephon Top 5L növekedésszabályozó szer I.

A legjobb árak eléréséhez LÉPJ BE vagy REGISZTRÁLJ és ha kell alkudj!

  • Kategória:
  • Cikkszám:
    IN001756
  • Forgalmi kategória:
    I.
  • Gyártó:
    NUFARM

A I-es forgalmi kategóriába eső termékek átvételéhez érvényes zöld könyv és növényvédelmi szerződés vagy kiállított növényvédelmi-növényorvosi vény szükséges.

Szabályozás:

A növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010. (IV. 23.) FVM rendelet módosítása értelmében a szakirányító a továbbiakban kizárólag olyan személy részére állíthat ki növényorvosi vényt, akivel a növényvédelmi szolgáltatás nyújtásáról írásbeli szerződést kötött.

A rendelet szerint a szerződés időtartamának - a közterületek kivételével - legalább egy vegetációs időszakot kell felölelnie, mely az elővetemény betakarításától a fő növény betakarításáig tart. Amennyiben a vegetációs időszak az adott kultúra tekintetében (pl. őszi búza, őszi káposztarepce) a rendelet a hatályba lépésének időpontjában már megkezdődött, úgy a szerződés időtartama kivételesen rövidebb időszakra is szólhat.

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében ez a termék csak üzletünkben személyesen átvehetőek. Futárszolgálattal kiszállítása nem lehetséges.

Kultúra Károsító Dózis É.V.I
árpa (tavaszi)szárszilárdítás, növekedésgátlás0,5 l/hank
búza (tavaszi, õszi), árpa (õszi)szárszilárdítás, növekedésgátlás0,4-0,75 l/hank
tritikáleszárszilárdítás, növekedésgátlás0,75 l/hank
rozsszárszilárdítás, növekedésgátlás1-1,1 l/hank

Leírás

Előírt növényvédelmi technológia:

A készítmény egy vegetációs időszakban legfeljebb egy alkalommal használható fel!

A készítményt őszi és tavaszi búza, őszi és tavaszi árpa, rozs és tritikále kultúrákban szárszilárdításra, megdőlés megelőzésére kell használni. A készítmény alkalmazása elsősorban jó tápanyag- és vízellátottságú területen, erős növényállományban indokolt.

A készítmény hatóanyaga, az etefon a növénybe jutva pH4 fölött etilénre, sósavra és foszforsavra bomlik. A felszabaduló etilén a növekedési hormonok, mindenekelőtt az auxinok és gibberelinek szintézisét gátolva növekedéslassulást idéz elő. Ezáltal alacsonyabb és vastagabb lesz a gabona szára, ami jelentősen csökkenti a megdőlés mértékét, vagy teljesen megakadályozza a dőlést, és ez által a termésveszteséget. Az etilén ugyanakkor stressz hormon, ami kedvezőtlen körülmények között, túladagolva vagy túl későn kijuttatva akár terméscsökkenést is okozhat, ezért fokozottan ügyelni kell a megfelelő használatra.

Őszi és tavaszi búzában valamint őszi árpában a készítmény 0,4-0,75 l/ha közötti dózisban, 1 szárcsomós állapottól az első toklászok megjelenéséig alkalmazható. Az optimális időszak a kezelésre a kultúrnövény intenzív növekedési szakaszában, a zászlóslevél megjelenése (BBCH 37) és a zászlóslevél nyelvecskéjének megjelenése (BBCH 45) között van. Kifejezetten aszályos időszakban, vagy gyenge tápanyag ellátottságnál azonban a kezelést inkább el kell hagyni, mert az őszi búza ilyenkor negatívan reagálhat a stressz hormon megjelenésére.

Tavaszi árpában a készítmény 0,5 l/ha dózisban alkalmazható, 1 szárcsomós állapottól az első toklászok megjelenéséig. Az optimális időszak a kezelésre a kultúrnövény intenzív növekedési szakaszában, a zászlóslevél megjelenése (BBCH 37) és a zászlóslevél nyelvecskéjének megjelenése (BBCH 45) között van. Stressz hatásnak kitett, legyengült tavaszi árpa kultúránál a kezelés felerősítheti a stressz által kiváltott tüneteket, így a kezelést inkább el kell hagyni.

Tritikáléban a készítmény 1 szárcsomós állapottól az első toklászok megjelenéséig, 0,75 l/ha dózisban alkalmazható.

Rozsban a készítmény 1 szárcsomós állapottól az első toklászok megjelenéséig, 1,0-1,1 l/ha dózisban alkalmazható.

Nem szabad stressz hatásnak kitett (fagy, szárazság, belvíz, betegségek, kártevők), legyengült kalászos kultúra állományt kezelni a kultúrnövény károsodásának veszélye miatt!

Nem javasolt kijuttatni, ha 10 napon belül gyomirtó szeres kezelés, vagy műtrágya kijuttatása történt.

Nem szabad nedves növényállományt kezelni, illetve nem lehet kezelni, ha eső várható!

Kerülni kell, hogy átfedés révén dupla dózis kerüljön kijuttatásra!

A készítmény elsodródásának megakadályozására fokozott figyelmet kell fordítani!

Légi kijuttatás: nem engedélyezett

Ez a termékleírás tájékoztató jellegű, a készítmény felhasználása előtt olvassa el a címkéken található használati utasítást!

Információk

Paraméter Érték
Hatóanyagetefon
Hatóanyag mennyiség660 g/l
GyártóNUFARM
RendeltetésNövekedésszabályozó szer
KészletRendelésre

Mellékletek

Fájl Név
Ephon-Top-5L-novekedesszabalyozo-szer-I-6627.pdf Ephon Top biztonsági adatlap
Ephon-Top-5L-novekedesszabalyozo-szer-I-6628.pdf Ephon Top engedélyokirat
Morainput logó
M input logó
Maros farmer logó
M Aqua logó
Biokal logó
Inpex logó
M gold logó