preloader
Bandur 600 SC 5L gyomirtó szer I.

Bandur 600 SC 5L gyomirtó szer I.

A legjobb árak eléréséhez LÉPJ BE vagy REGISZTRÁLJ és ha kell alkudj!

  • Kategória:
  • Cikkszám:
    IN001105
  • Forgalmi kategória:
    I.
  • Gyártó:
    BAYER

A I-es forgalmi kategóriába eső termékek átvételéhez érvényes zöld könyv és növényvédelmi szerződés vagy kiállított növényvédelmi-növényorvosi vény szükséges.

Szabályozás:

A növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010. (IV. 23.) FVM rendelet módosítása értelmében a szakirányító a továbbiakban kizárólag olyan személy részére állíthat ki növényorvosi vényt, akivel a növényvédelmi szolgáltatás nyújtásáról írásbeli szerződést kötött.

A rendelet szerint a szerződés időtartamának - a közterületek kivételével - legalább egy vegetációs időszakot kell felölelnie, mely az elővetemény betakarításától a fő növény betakarításáig tart. Amennyiben a vegetációs időszak az adott kultúra tekintetében (pl. őszi búza, őszi káposztarepce) a rendelet a hatályba lépésének időpontjában már megkezdődött, úgy a szerződés időtartama kivételesen rövidebb időszakra is szólhat.

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében ez a termék csak üzletünkben személyesen átvehetőek. Futárszolgálattal kiszállítása nem lehetséges.

Kultúra Károsító Dózis É.V.I
borsó (száraz),burgonya,lóbab,fokhagyma (dughagyma)magról kelõ kétszikû gyomok3l/hank
pasztinákmagról kelõ kétszikû gyomok3l/hank
sárgarépa,levélpetrezselyem,édesköménymagról kelõ kétszikû gyomok2,5l/ha90
zeller(szár,levél,gumó)magról kelõ kétszikû gyomok2,5l/ha90
dughagymáról termesztett fokhagymamagról kelõ kétszikû gyomok2,5l/ha90
dohánymagról kelõ kétszikû gyomok2,5l/hank
koriander,kapor,lestyánmagról kelõ kétszikû gyomok2,5l/ha90
dohánymagról kelõ kétszikû gyomok2,5l/ha90
mogyoróhagyma (dughagyma)magról kelõ kétszikû gyomok2,5l/ha90
vöröshagyma (dughagyma)magról kelõ kétszikû gyomok2,5l/ha90

Leírás

Hatásmód:

Az aklonifen hatóanyag a talajfelszínre kijuttatva filmréteget képez, mellyel érintkezve a kelőfélben lévő gyomnövények felveszik a hatóanyagot. Nem gyökéren, hanem hajtáson (sziklevélen vagy kétszikűeknél hipokotilon, egyszikűeknél koleoptilon) keresztül történik a hatóanyag felvétele. Ennek hatására fitoén halmozódik fel a sejtekben, nem képződnek karotinoidok. A kloroplasztiszok fejlődése leáll, nem képződik klorofill. Jellegzetes tünetek a kifehéredés, klorózis, növekedésgátlás, végül az érzékeny gyomok elpusztulnak. Mivel filmréteget képez a talajfelszínen, ezért az optimális hatékonyság elengedhetetlen feltétele a jól elmunkált, aprómorzsás talajfelszín és az egyenletes kijuttatás. A kezelt területen végzett talajmunka a hatékonyságot biztosító filmréteget megbontja, annak hatását jelentősen rontja. A cserepesedésre hajlamos talajokon a jelenség kialakulását követően a gyomnövények a talajrepedésekből kikelhetnek.

Előírt növényvédelmi technológia:

A készítmény egy vegetációs időszakban csak egy alkalommal, vöröshagymában és mogyoróhagymában osztott kezelés esetén két alkalommal használható fel!

Burgonyában a végleges bakhátak kialakítását követően, preemergensen, a burgonya kelése előtt kell kijuttatni a készítményt 3,0 l/ha dózisban. Ha a burgonya már kikelt, akkor a készítmény nem alkalmazható. A készítmény kijuttatását követően végzett talajmunka nagymértékben csökkenti a készítmény hatékonyságát. A burgonyában való felhasználás előtt a fajtatulajdonos véleményét ki kell kérni! Vetőburgonyában kedvezőtlen körülmények esetén (csapóeső felverheti a készítményt a levelekre) a vírusfertőzéshez hasonló átmeneti tüneteket (klorózis és levéldeformáció) okozhat, ami megnehezítheti a vírusfertőzött egyedek eltávolítását.

Száraz borsóban és lóbabban 3,0 l/ha dózisban preemergensen, vetés után a lehető legrövidebb időn belül, de legkésőbb 3 napon belül kell kijuttatni a készítményt. Fontos az egyenletes, legalább 3 cm-es vetésmélység betartása a megfelelő szelektivitás érdekében.

Sárgarépa, levélpetrezselyem és édeskömény kultúrában preemergensen, vetés után a lehető legrövidebb időn belül kell kijuttatni 2,5 l/ha dózisban. Megkésett kezelés esetén a kultúrnövény károsodhat.

Szárzeller, levélzeller és gumós zeller kultúrában posztemergensen, a kultúrnövény 4-5 leveles állapotában, a zellerpalánták kiültetése után 7-10 nappal, a teljes begyökeresedést követően, 2,5 l/ha dózisban juttatható ki a magról kelő kétszikű gyomnövények legfeljebb 2 leveles fejlettségéig. Csapadéktól, harmattól nedves növényállományt tilos permetezni! Csapadékos időjárás esetén a kezelést három csapadékmentes napot követően végezzük, hogy a zeller levelén a védő viaszréteg újból megerősödhessen. Csak ép, egészséges, betegségektől és rovarkártételtől mentes levélzetű zellert szabad kezelni! A készítményt 25°C feletti hőmérsékleten a fokozott fitotoxicitási veszély miatt tilos kijuttatni! A permetlevet durva cseppek formájában, alacsony nyomáson kell kijuttatni, lehetőleg a késő délutáni, esti órákban. Posztemergens kijuttatás esetén a permetléhez kombinációs partner, felületaktív anyag, nedvesítőszer, ill. lombtrágya, műtrágya hozzáadása tilos!

Dughagymáról termesztett fokhagymában felhasználható ősszel vagy tavasszal ültetés után, kelés előtt (preemergensen) 3,0 l/ha dózisban.

Dughagymáról termesztett vöröshagymában 2,5 l/ha dózisban ültetés után, kelés előtt (preemergensen) juttatható ki. Dughagymáról termesztett vöröshagymában osztott kezelés formájában is kijuttatható, 1,5 l/ha dózisban preemergensen, majd 1,0 l/ha dózisban posztemergensen, a 2. levél megjelenésétől az ötödik levél megjelenéséig, a magról kelő kétszikű gyomnövények legfeljebb 2 leveles fejlettségéig. Csapadéktól, harmattól nedves növényállományt tilos permetezni! Csapadékos időjárás esetén a kezelést 3 csapadékmentes napot követően végezzük, hogy a vöröshagyma levelén a védő viaszréteg újból megerősödhessen. Csak ép, egészséges, betegségektől és rovarkártételtől mentes levélzetű hagymát szabad kezelni! A készítményt 25°C feletti hőmérsékleten a fokozott fitotoxicitási veszély miatt tilos kijuttatni! A permetlevet durva cseppek formájában, alacsony nyomáson kell kijuttatni, lehetőleg a késő délutáni, esti órákban. Posztemergens kijuttatás esetén a permetléhez kombinációs partner, felületaktív anyag, nedvesítőszer, ill. lombtrágya, műtrágya hozzáadása tilos!

Dohányban palántázás előtt juttatható ki 2,5 l/ha dózisban.

Koriander, kapor, lestyán és pasztinák kultúrában preemergensen, vetés után a lehető legrövidebb időn belül kell kijuttatni 2,5 l/ha dózisban.

Dughagymáról termesztett mogyoróhagymában osztott kezelés formájában juttatható ki, 1,5 l/ha dózisban preemergensen, majd 1,0 l/ha dózisban posztemergensen, a 2. levél megjelenésétől az ötödik levél megjelenéséig, a magról kelő kétszikű gyomnövények legfeljebb 2 leveles fejlettségéig. Csapadéktól, harmattól nedves növényállományt tilos permetezni! Csapadékos időjárás esetén a kezelést 3 csapadékmentes napot követően végezzük, hogy a mogyoróhagyma levelén a védő viaszréteg újból megerősödhessen. Csak ép, egészséges, betegségektől és rovarkártételtől mentes levélzetű hagymát szabad kezelni! A készítményt 25°C feletti hőmérsékleten a fokozott fitotoxicitási veszély miatt tilos kijuttatni! A permetlevet durva cseppek formájában, alacsony nyomáson kell kijuttatni, lehetőleg a késő délutáni, esti órákban. Posztemergens kijuttatás esetén a permetléhez kombinációs partner, felületaktív anyag, nedvesítőszer, ill. lombtrágya, műtrágya hozzáadása tilos!

Mivel ezen felhasználások esetében a kultúrnövény fajok és fajták érzékenysége nem igazolt, az üzemi méretű felhasználás előtt célszerű kis területen a termesztésbe kerülő fajtákkal fajtaérzékenységi vizsgálatot végezni.

A készítményt 1% alatti szervesanyag-tartalmú talajokon, szélsőségesen könnyű talajokon, erodált domboldalakon nem szabad alkalmazni! A kijuttatás során fokozott figyelmet kell fordítani a permetlé elsodródásának megakadályozására. A permetezést kizárólag kis nyomáson, nagy cseppmérettel, szélcsendes időben szabad végrehajtani.

A készítmény a következő magról kelő gyomnövények ellen jó hatékonyságú: pásztortáska (Capsella bursa-pastoris), fehér libatop (Chenopodium album), sokmagvú libatop (Chenopodium polyspermum), lapulevelű keserűfű (Persicaria lapathifolia), baracklevelű keserűfű (Persicaria maculosa), vadrepce (Sinapis arvensis), tyúkhúr (Stellaria media), mezei árvácska (Viola arvensis), repce árvakelés (Brassica napus). Mérsékelten érzékeny gyomfajok: selyemmályva (Abutilon theoprasti), szőrös disznóparéj (Amaranthus retroflexus), ebszékfű (Tripleurospermum perforatum), kakaslábfű (Echinochloa crus-galli), fakó muhar (Setaria pumila), zöld muhar (Setaria viridis), pirók ujjasmuhar (Digitaria sanguinalis).

Ellenálló fajok: parlagfű (Ambrosia artemisiifolia), varjúmák (Hibiscus trionum), fekete ebszőlő (Solanum nigrum).

Normál vetésváltás esetén, legalább 15 cm mély talajművelést követően nincs veszélye az utóvetemény károsodásának. Kétszikű másodvetemények, őszi káposztarepce és zöldségfélék vetése előtt mély talajművelés javasolt kritikus körülmények között (tavasszal késői kijuttatás, és azt követő hosszú szárazság esetén), mivel nem zárható ki a károsodás veszélye. A kultúrnövény bármely okból történő kipusztulása esetén a kezelést követő legalább 3 hét elteltével és legalább 15 cm mély talajművelést követően lóbab, borsó, lencse, szója, kukorica és napraforgó, tavaszi búza és tavaszi árpa vethető, illetve burgonya ültethető.

Légi kijuttatás: nem engedélyezett.

Ez a termékleírás tájékoztató jellegű, a készítmény felhasználása előtt olvassa el a címkéken található használati utasítást!

Információk

Paraméter Érték
HatóanyagAklonifen
Hatóanyag mennyiség600 g/l
GyártóBAYER
RendeltetésKontakt hatású szer
KészletRaktáron

Mellékletek

Fájl Név
Bandur-600-SC-5L-gyomirtoszer-I-341.pdf bandur_biztonsagtechnikaiokirat
Morainput logó
M input logó
Maros farmer logó
M Aqua logó
Biokal logó
Inpex logó
M gold logó