preloader
Polyversum 500 g gombaölõ szer III.

Polyversum 500 g gombaölõ szer III.

A legjobb árak eléréséhez LÉPJ BE vagy REGISZTRÁLJ és ha kell alkudj!

 • Kategória:
 • Cikkszám:
  IN001175
 • Forgalmi kategória:
  III.
 • Gyártó:
  ARYSTA
Kultúra Károsító Dózis É.V.I
repce,mustár,olajretekszárrák,becõrontó,fehérpenész,szürkepenész0,1kg/hank
repce,mustár,olajretekcsírakori betegségek2kg/t magx
búza,árpa,rozs,zab,tritikáléhelmintospóriumos,szeptóriás betegségek,kalász fuzáriózis0,1kg/hank
napraforgófehérpenész,szürkepenészes,diaportés és alternáriás eredetõ levél,,szár, és tányérbetegségek0,1kg/kgnk
kukoricacsõfuzárium0,1kg/hank
szõlõszürkepenész0,25kg/hank
uborkacsírakori betegségek,fehérpenész,fuzáriumos hervadás0,05%nk
uborkaalternária,lisztharmat,szürkepenész0,1-0,2l/hank
uborkacsírakori betegségek2kg/t magx
paradicsom (hajtatott), paprika (hajtatott)csírakori betegségek,fehérpenész0,05%nk
paradicsom (hajtatott), paprika (hajtatott)szörkepenész0,1-0,2kg/hank
paradicsom (hajtatott), paprika (hajtatott)csírakori betegségek2kg/t magx
szamócafitoftórás gyökérpusztulás0,05%nk
szamócalevélfoltosságok,szürkepenész,fitoftórás gyümölcsrothadás0,1-0,2kg/hank
fejes káposzta,kelkáposzta,bimbós kel,kínai kel,karfiol,brokkolicsírakori betegségek2kg/t magx
fejes káposzta,kelkáposzta,bimbós kel,kínai kel,karfiol,brokkoligyökéráztatás (palánta)0,05%nk
fejes káposzta,kelkáposzta,bimbós kel,kínai kel,karfiol,brokkolialternária, fómás betegségek,peronoszpóra2kg/t magx
sárgarépa,petrezselyem,zeller,pasztinákcsírakori betegségek0,1-0,2kg/hank
sárgarépa, zeller gumóalternáriás,cerkospórás,szeptóriás levélfoltosság0,1-0,2kg/hank
pázsitok,gyepek és futballpályákfuzáriumos tõelhalás,hópenész,pítiumos elhalás,ellenállóképesség fokozás2kg/t magx
erdészeti és dísznövény csemete kertekcsírakori betegségek0,05%nk
erdészeti és dísznövény csemete kertekfuzáriumos és verticilliumos hervadás,fehérpenész,szürkepenész,pítiumos elhalás0,25kg/hank
erdészeti és dísznövény csemete kertekfehérpenész,szürkepenész,levélfoltosságok--

Leírás

Biológiai gombaölő szer

Hatóanyag: Pythium oligandrum mikoparazita gomba

Talajból fertőző kórokozók elleni védelemre is

Biotermesztésben engedélyezett.

A biológiai hatékonyság biztosítása érdekében a készítményt javasolt párás időben, enyhén vizes növényfelületre kijuttatni. 

Hatásmód

 

Pythium oligandrum hármas hatásmóddal rendelkezik, ezáltal több, mint egy hagyományos növényvédő szer. A mikoparazitizmus mellett szerepet játszik a növény morfológiai és biokémiai védelmi folyamatainak stimulálásában, gátolva a patogén mikroorganizmusok növekedését és fejlődést. 

Pythium oligrandrum másodlagos anyagcsere termékei serkentik a növekedési fitohormonok termelését, valamint fokozzák a tápanyagfelvételt, melynek pozitív hatása a későbbiekben magasabb termésmennyiségben mutatkozik meg.

Hatásmechanizmus

 

Mikoparazitizmus: a parazita gombafonalak rátekerednek a növényt károsító gomba hifájára és a sejtfalbontását előidéző enzimekkel elpusztítják az Alternaria spp., Botrytis cinereaFusarium spp., Gaeumannomyces graminis, Phytophthora spp., 

Sclerotinia sclerotiorum, Verticilium spp., Colletotrichum spp. fajokat.

Indukált rezisztencia: peronoszpórafélék, Puccinia spp., Ralstonia solanacearum, Xanthomonas spp. esetében. 

Növekedésserkentés: hormontermelést indít el, növeli a foszfor és a mikroelemek felvételét, illetve fokozza a gyökér növekedését is.

Technológiai Javaslatok

 • Repcében, mustárban és olajretekben

a készítményt csírakori betegségek ellen nedves csávázással lehet felvinni a vetőmagok felületére. A vegetációs időszakban legfeljebb három alkalommal lehet kijuttatni. Az őszi időszakban 4-8 leveles állapotban kell elvégezni a kezelést, amelynek célja az őszi kórokozók fertőzésének csökkentése. Tavasszal a szárbainduláskori kezelés a fómás és a fehérpenészes fertőzés ellen hat. A virágzáskori kijuttatás az alternáriás becőfoltosság ellen hatásos.

 • Napraforgóban

a készítményt levél- és szárfoltosságok ellen 8-10 leveles állapotban, illetve korai csillagbimbós állapotban, tányérbetegségek ellen a virágzás időszakában javasolt kipermetezni, a fertőzési veszélyhelyzettől függően 1 vagy 2 alkalommal.

 • Kukoricában

csőfuzárium ellen a védekezést, a fertőzésre hajlamosító körülmények között, a virágzás időszakában, a bibeszálak megjelenésétől célszerű végrehajtani. A megfelelő biológiai hatás elérése érdekében a védekezést javasolt kiegészíteni a csövet károsító kártevők elleni rovarölő szeres kezelésekkel.

 • Kalászosokban levél- és kalászbetegségek ellen

3 alkalommal használható fel a készítmény az első tünetek megjelenése előtt. Amennyiben a fertőzési viszonyok indokolják, az első kijuttatás ősszel levélfejlődés idején elvégezhető. Tavasszal a 2-3 szárcsomós állapotban elvégzett kezelés a levélbetegségek, míg a kalászhányás-virágzás időszakában történő permetezés a kalászfuzáriózis ellen nyújt védelmet.

 • Szőlőben

szürkepenész ellen a készítményt virágzás végétől szedésérettségig javasolt kijuttatni fertőzési nyomástól függően 2-4 alkalommal. Minden esetben törekedni kell a virágok, illetve a fürtök teljes permetléfedésére, különösen a lombozat belsejében.

 • Szamócában

fitoftórás gyökérpusztulás ellen közvetlenül kiültetés előtt javasolt a palánták gyökerének beáztatása a készítményből készült szuszpenzióba. Kiültetést követően a betegség ellen az ágyások talajának beöntözésével védekezhetünk. Levélfoltosságok ellen, az indanövekedés kezdetétől, fertőzési viszonyoktól függően egy vagy két alkalommal célszerű állománypermetezést végezni. A szürkepenész és fitoftórás gyümölcsrothadás elleni állománykezeléseket közvetlenül a virágzás előtt célszerű megkezdeni, majd a fertőzési viszonyoktól függően 5-7 naponként javasolt megismételni.

 • Szabadföldi uborkában

a készítményt csírakori betegségek ellen száraz (kisebb magmennyiség) vagy nedves csávázással lehet felvinni a vetőmagok felületére. A későbbiekben legfeljebb három alkalommal lehet kijuttatni, beöntözéssel.

 • Szabadföldi uborkában, valamint hajtatott kultúrákban (paradicsom, paprika, uborka)

csírakori betegségek ellen a készítményt száraz (kisebb magmennyiség) vagy nedves csávázással lehet felvinni a vetőmagok felületére. Szintén csírakori betegségek, fuzáriumos hervadás, valamint fehérpenészes tőrothadás ellen, kiültetés előtt célszerű a palánták gyökerének beáztatása a készítményből készült szuszpenzióba. A kiültetés után beöntözéssel javasolt védekezni. Az alternáriás betegség elleni állományvédekezéseket az első tünetek megjelenésekor szükséges megkezdeni és fertőzési viszonyoktól függően 2-3 alkalommal megismételni. Hajtatott körülmények között szürkepenész ellen a virágzás és a termésérés ideje alatt végrehajtott állománypermetezéssel védekezzünk. A kezelések kijuttatása különösen indokolt a sebzést kiváltó fitotechnikai műveletek után (pl.: termésszedés). A permetezéseket nagy lémennyiséggel a lombfalfelület nagyságához igazítva szükséges elvégezni.

 • Káposztafélékben

csírakori betegségek ellen a készítményt száraz (kisebb magmennyiség) vagy nedves csávázással lehet felvinni a vetőmagok felületére. Kiültetés előtt a palánták gyökerét ajánlott beáztatni a készítményből készült szuszpenzióba. Peronoszpóra és alternáriás betegség ellen már a palántaneveléskor javasolt megkezdeni az állománypermetezést. A kiültetést követően, párás, csapadékos időben javasolt a permetezéseket 1-2 alkalommal megismételni.

 • Gyökérzöldségekben (sárgarépa, petrezselyem, zeller, pasztinák)

csírakori betegségek ellen a készítményt száraz (kisebb magmennyiség) vagy nedves csávázással lehet felvinni a vetőmagok felületére.

 • Sárgarépában és gumó

előállítás céljából termesztett zellerben a levélfoltosságok ellen a szabadföldi védekezéseket 3-4 lombleveles állapotban javasolt megkezdeni, majd szükség szerint 3-4 alkalommal megismételni. 

 • Gumós zellerben

már a palántanevelés időszakában célszerű megkezdeni az állománypermetezést.

 • Pázsitokban és gyepekben

csírakori betegségek ellen a készítményt száraz (kisebb magmennyiség) vagy nedves csávázással lehet felvinni a vetőmagok felületére. A készítményt vegetációban a beállt gyepre permetezés vagy beöntözés formájában lehet kijuttatni. A védekezéseket legalább 10°C hőmérséklet felett kell elvégezni. Tavasszal 2 kijuttatás javasolt 1 hónapos időközzel, golfpályák esetén 3 vagy több kezelésre lehet szükség 14 napos fordulóval. Ősszel és nyáron a kezelést 1-1 alkalommal javasolt elvégezni, golfpályákon szintén 2 vagy több kezelésre lehet szükség.

 • Erdészeti és dísznövény csemetekertekben

csírakori betegségek ellen a készítményt száraz (kisebb magmennyiség) vagy nedves csávázással lehet felvinni a vetőmagok felületére. A gyökereket, illetve a gyökérnyaki részt fertőző kórokozók ellen kiültetés előtt javasolt a csemeték gyökerének beáztatása a készítmény oldatában. Kiültetést követően a növényvédő szert gombás betegségek ellen beöntözés (fehérpenész) vagy permetezés formájában javasolt kijuttatni fertőzési veszélyhelyzettől függően 7-14 napos időközzel.

Ez a termékleírás tájékoztató jellegű, a készítmény felhasználása előtt olvassa el a címkéken található használati utasítást!

Információk

Paraméter Érték
Hatóanyagoospóra + phytium oligandrum
GyártóARYSTA
RendeltetésGombaölõ szer
KészletRendelésre

Mellékletek

Morainput logó
M input logó
Maros farmer logó
M Aqua logó
Biokal logó
Inpex logó
M gold logó