preloader
Merpan 80 WDG 5 kg gombaölõ szer I.

Merpan 80 WDG 5 kg gombaölõ szer I.

A legjobb árak eléréséhez LÉPJ BE vagy REGISZTRÁLJ és ha kell alkudj!

 • Kategória:
 • Cikkszám:
  IN000696
 • Forgalmi kategória:
  I.
 • Gyártó:
  ADAMA

A I-es forgalmi kategóriába eső termékek átvételéhez érvényes zöld könyv és növényvédelmi szerződés vagy kiállított növényvédelmi-növényorvosi vény szükséges.

Szabályozás:

A növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010. (IV. 23.) FVM rendelet módosítása értelmében a szakirányító a továbbiakban kizárólag olyan személy részére állíthat ki növényorvosi vényt, akivel a növényvédelmi szolgáltatás nyújtásáról írásbeli szerződést kötött.

A rendelet szerint a szerződés időtartamának - a közterületek kivételével - legalább egy vegetációs időszakot kell felölelnie, mely az elővetemény betakarításától a fő növény betakarításáig tart. Amennyiben a vegetációs időszak az adott kultúra tekintetében (pl. őszi búza, őszi káposztarepce) a rendelet a hatályba lépésének időpontjában már megkezdődött, úgy a szerződés időtartama kivételesen rövidebb időszakra is szólhat.

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében ez a termék csak üzletünkben személyesen átvehetőek. Futárszolgálattal kiszállítása nem lehetséges.

Kultúra Károsító Dózis É.V.I
alma,körte,birs,naspolyavarasodás,monília1,25-2 kg/ha28
cseresznye,meggymonília,sztigminás betegség,antraknózis1,25-2 kg/ha21
málnagombabetegségek (kivévéve lisztharmat)1,25 kg/ha10
szamócagombabetegségek (kivévéve lisztharmat)1,25kg/ha14
paradicsomalternária,paradicsomvész,szürkerothadá1,25-1,6 kg/ha21
õszibarack,kajszi,nektarin,szilvatafrinás levélfodrosodás,sztigminás,moniliás betegség1,25-2kg/ha21

Leírás

NÖVÉNYVÉDELMI TECHNOLÓGIA:

 • Alma, körte, birs, naspolya: 

Varasodás ellen a kezeléseket az aszkospóra-szóródás időszakában, preventív módon célszerű elkezdeni, és a fertőzés erőssége alapján 7-10 naponkénti gyakorisággal szükséges folytatni. Járványveszélyes időszakban a magasabb dózis alkalmazása indokolt. A védelmi hatás fokozásához a felszívódó készítmények blokkszerű használata célszerű.

 • Cseresznye, meggy, szilva, nektarin, őszibarack, kajszi: 

 A moníliás virág- és hajtásfertőzés ellen a virágzás kezdetén, fővirágzásban és sziromhulláskor célszerű permetezni. Meggyben antraknózis ellen a kezeléseket a gyümölcsnövekedés kezdeti időszakára kell időzíteni. Zöldborsó nagyságú gyümölcsállapotig 1-2 alkalommal szükséges permetezni. Őszibarackban és nektarinban a tafrinás levélfodrosodás ellen a kezeléseket a rügypattanást követő időszakban javasolt elvégezni 8-10 naponként 2-3 alkalommal, fertőzési nyomástól függően a készítményt önmagában, vagy felszívódó fungicidek kombinációs partnereként használva. Tavasszal, hűvös időjárás esetén csonthéjasokban a hajtás- és gyümölcsnövekedés idején végrehajtott kezelések a sztigminás betegség ellen is védelmet nyújtanak. A készítmény jégverést és vihart követően 12 órán belül kipermetezve segíti a sebzáródást és gátolja a fertőzések kialakulását. Ez utóbbi kezeléskor fokozottan kell ügyelni a várakozási idő betartására.

 • Szamóca, málna:

 szürkerothadás ellen a készítmény a virágzási időszakban fertőzést megelőző kezeléssel használható fel. Fertőzésre kedvező feltételek között a kezeléseket eltérő hatóanyagú készítményekkel váltott használat mellett a virágzás elején, teljes virágzáskor és a virágok 80 %-os elvirágzásakor kell elvégezni. Málnában levél- és vesszőbetegségek ellen a védekezést rügypattanáskor kell kezdeni, és azt a virágzásig kétszer, 10 naponként megismételni. Erős fertőzés esetén szüret után, a letermett vesszők eltávolítását követően 2-3 alkalommal, 10 naponta kiegészítő kezelésekre lehet szükség. Szamócában levélfoltosságok ellen a termésszedést követően, a fertőzés erőssége alapján 1-2 alkalommal, 10-12 naponként célszerű védekezni.

 • Paradicsom:

a kezeléseket az előrejelzésre alapozva, preventíven kell elkezdeni, majd a fertőzés alakulása szerint 7-10 naponként szükség szerint megismételni.

Kontakt hatású készítmény.
Hatásmechanizmus:
kaptán: sejtlégzést gátló ftálimidszármazék (FRAC kód: M4)

Légi kijuttatás: nem engedélyezett.

HATÁS FELTÉTELE, HATÁSSPEKTRUM:

A Merpan kontakt gombaölő szer. A készítményt a fertőzés bekövetkezése előtt, megelőző jelleggel kell kijuttatni.A védekezések javasolt gyakorisága 7-10 nap, a fertőzési viszonyoktól és a növény fejlettségétől függően.

FONTOSABB KOMBINÁCIÓK ÉS AZOK ELŐNYEI:

Ideális kombinációs partnere a felszívódó gombaölő szereknek, használata révén csökkenteni lehet a rezisztencia kialakulásának veszélyét.

KÜLÖNLEGES ELŐNYEI:

 • virágzás idején is használható
 • több, mint 50 éves használata során a világon sehol sem észleltek vele szemben kialakuló rezisztenciát
 • nem fitotoxikus, serkenti a gyümölcs felületén a viaszréteg kialakulását, élettani hatása eredményeként a gyümölcsöt a tárolás alatt is védi
 • integrált növényvédelmi technológiában alkalmazható

KIEGÉSZÍTŐ TECHNIKAI ADATOK:

Munkaegészségügyi várakozási idő: 0 nap

Élelmezés-egészségügyi várakozási idő: almatermésűek – 28 nap; csonthéjasok, paradicsom – 21 nap; szamóca – 14 nap; málna – 10 nap;

Ez a termékleírás tájékoztató jellegű, a készítmény felhasználása előtt olvassa el a címkéken található használati utasítást!

Információk

Paraméter Érték
Hatóanyagkaptán
Hatóanyag mennyiség80%
GyártóADAMA
RendeltetésKontakt hatású készítmény
KészletRaktáron

Mellékletek

Fájl Név
Merpan-80-WDG-5-kg-gombaol-sz-I-2815.pdf MERPAN 80 WDG_hu_v8 (1)
Morainput logó
M input logó
Maros farmer logó
M Aqua logó
Biokal logó
Inpex logó
M gold logó